Tekniği Çok İyi Olduğu Halde Maçta Başarılı Olamayan Sporcular…
Uzun zamandır bu konuda yazmak istedim ama anca fırsatım oldu. Çok değerli hocalarımdan biri bana bu konuda dert yakındı. Sporcusu antrenmanda çok iyi teknik atıyor, çok hızlı çok seri antrenman yapıyor ama maça çıkınca performansı çok düşük kalıyor. Peki, neden böyle oluyor? Sporcular antrenmanda çok iyi teknik atıp neden maçta güzel sonuç alamıyor?
Bu tür sporcuların birçoğunu gözlemledim. Maçlarını ve antrenmanlarını izledim. Yapılan yanlış çalışma metotları sporcuların maçta kötü performans sergilemesine neden oluyor.
– Ellik Çalışması
Bir sporcu müsabık seviyeye geldiyse ellik çalışmamalı. Çünkü sporcu artık sabit hedeflerle değil, hareketli hedeflerle çalışması gerekiyor. Sporcu antrenmanda yeterince müsabaka yapmış olabilir. Fakat müsabıklık, tekniklerin hızlı ve güçlü olmasından önce rakibe göre doğru taktik ve doğru zamanlama ile mücadele yapması anlamına geliyor. Bu yüzden sporcu doğru zamanda ve doğru yerde teknik atmasını ayarlayabilmesi için bu doğrultuda çalışma yapması gerekiyor. Eğer sporcu zamanlama yapamayacağı, doğru mesafeyi ayarlayamayacağı bir düzende çalışırsa müsabakada kendisinden daha hızlı veya daha yavaş bir rakip olsun fark etmez hiçbir zaman doğru mesafe ayarlayamayacak, rakibin hareketli olmasından dolayı tekniğine güvense de mesafe kontrolü yüzünden tekniğe çıkamayacak.
– Tekniği Tamamlamama
Aslında bu sorun, ellik çalışmasının kötü sonuçlarından biri… Sporcu ellik çalışması sırasında hedefini hareketsiz olmasından dolayı tekniği tamamlamadan tekniğinin hızını düşürüyor ve tekniğin sonunu getirmeden bırakıyor. Bunu birçok sporcuda gözlemleyebilirsiniz.
– Teknik – Taktiğin Dışında Uygulanan Yanlış Antrenman Metotları
Gelişen teknoloji ile insanlar artık birçok bilgiye çok rahat ulaşabiliyor. Peki, her bilgi doğru mu? Ya da yaptığımız spor için doğru mu? İnternet ortamında dolaşan birçok kondisyon, koordinasyon, hız, kuvvet ve dayanıklılık antrenmanı var. Peki bunların hangisi taekwondo için uygun? Evet, sporcu ne tür fiziksel aktivite yaparsa yapsın antrenman olarak düşünülebilir. Fakat sporcu haftada 5 ya da 6 antrenman yapsın fark etmez, hangi antrenman boşa zaman harcamak için uygun olabilir? Hiçbiri… Bu yüzden sporcu ve antrenörler antrenman planı yaparken taekwondo için uygun olacak antrenman metodu araştırmalı ve buna göre antrenman planı çıkarmalıdır.
– Yıllık ve Aylık Antrenman Planı Yerine Haftalık Antrenman Planı
Antrenman planı ile ilgili birçok antrenör ve sporcu yıllık veya aylık antrenman planı yapıyor. Yıllık ve aylık antrenman programı müsabık bir sporcu için uygun değil. Müsabık bir sporcu için en uygun antrenman planı haftalık antrenman programıdır. Eğer bir sporcu aylık bir program yapar ve doğal sebeplerle birkaç antrenmanı kaçırırsa programın gerisine düşer. Aylık birkaç antrenman kaçıran sporcu yıllık programda doğal sebeplerle kaç antrenman kaçırır? Bu yüzden sporcu için en verimli olabilecek antrenman planı haftalıktır ve sporcu bu haftalık programın tüm detaylarını bilmelidir. Bu sayede antrenmana o gün ne çalışacağını bilerek gelir ve bu sayede antrenmana gelirken ruhsal olarak o günün antrenman moduna girer.
2 Yorum
Deprecated: comments.php olmayan tema dosyası, 3.0.0 sürümünden başlayarak kullanımdan kaldırıldı ve alternatifi yok. Lütfen temanıza bir comments.php şablonu ekleyin. in /home/u702857802/domains/taekwondo-haber.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
tüşekkürler
EVET BO KONU ÇOK MEŞGUL ETTİ BİZİ,AMA SONUÇ ALAMIYORUZ HOCAM,HOCAM RAKET ÇALIŞMASI BIRAKILIRSA BU SEFERDE BİRBİRLERİNİ O KADAR İYİ TANIYORLARKİ TEKNİK OLARAK,UZUN VADEDE VERİM ALINMIYOR,AMA HAKLISINIZ,TEKNİKLERİ RAKET ÜZERİNDE DEĞİLDE KİŞİ ÜZERİNDE UYGULANIRSA DAHA VERİMLİ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM,DENEYECEĞİZ,TEŞEKKÜRLER HOCAM