Taekwondonun Sistemi Neden Sürekli Değişiyor ?

Taekwondonun Sistemi Neden Sürekli Değişiyor ?

Dünya Taekwondo Federasyonu kısa bir süre önce Taekwondo da Yeni Puanlama Sistemine geçtiklerini açıkladı.

Dünya Taekwondo Federasyonu kısa bir süre önce açıkladıkları yeni puanlama sistemine göre;

  • Yumruk  = 1 Puan
  • Direk gövdeye vuruş = 2 Puan
  • Dönerek gövdeye vuruş = 3 puan
  • Direk Kafaya Vuruş = 4 Puan
  • Dönerek Kafaya Vuruş = 5 Puan

Peki neden bu sistem neredeyse 2 senede bir değişiyor ? Katıldığımız seminerlerin birinde üst düzey hocalarımızdan biri bunun sebebini kendine göre şöyle yorumlamıştı.

“Dünya Taekwondo Federasyonu nun neredeyse her sene değişiklik yapmasının sebebi, gelişen taekwondo da dünya sıralamasında artık birçok ülke yer alıyor, bu yüzden Kore dünya taekwondosundaki yönetimini kaybetmemesi için sürekli değişiklikler yapıyor”

diye söylemişti. Tabi kelimeler tam olarak eşleşmezse de anlatmak istediği buydu. Kore yönetimi elde tutmak için yada kimse söz sahibi olmasın diye sürekli sistemi değiştiriyordu. Belki sistemi önce kendi test edip kendi deniyor, sonrada tüm dünyaya sunuyordu. Kulağa biraz komplo teorisi gibi geliyor ama kim bilir gerçek payı da olabilirdi de.

Benimse bu sistem değişiklikleri hakkındaki düşüncem biraz farklı…

Dünya taekwondosu bu son haline 2 büyük değişimle geldi. Birincisi elektronik sisteme geçiş. İkincisi ise birçok isim takılmış ama en son “Yop Chagi ciler” olarak kalan son hali. Birinci geçiş pek sancılı olmadı, hatta birçok kişi bunu çabuk alıştı. Tabi çıkmayan puanları saymazsak. Asıl problem ikinci değişimde oldu. Tüm manuel bam güm vuran sporcular gitti yerlerine bir anda “Yop Chagi ciler” geldi. İşte bundan sonra ortalık karışmaya, kurallar değişmeye başladı.

Peki sonra ne oldu ?

Yop chagi atanlar ve attıranlar olayı öyle bir noktaya getirdi ki, (özellikle bayanlar kategorisinde) sporcular  ayaklarını hiç yere indirmeden kılıç kalkan oynar gibi dövüşmeye başladılar. Maçlar da sayılar azaldı, teknikler çeşitliliği azaldı, görsel keyif azaldı. Tabi bu duruma Dünya Taekwondo Federasyonu engel olmalıydı. 2014 senesinde izlenebilirliği arttırmak için “3 Teknik yada 3 Saniye” kuralı getirildi. Daha sonra yere düşenlere “kongo” cezası verilmeye başlandı. Bunun sebebi sporcular yere düşme olayını abartmış ve düştüğü zaman ayağa kalkma sürelerini uzatmaya başlamıştı. Daha sonra yere düşüp kaybetmek istemeyen sporcular bu sefer maç sırasında çok fazla sarılmaya başlamışlardı. Bunun önüne geçmek içinse itip vurma kuralını koydular.

Kısaca özetlemek gerekirse, aslında sporcular ve antrenörler sistemin açığını bulup bundan fayda sağlamaya çalışmış, Dünya Taekwondo Federasyonu ise bu faydacılığın önüne geçmeye çalışmıştır. Yani kısaca (bence) sistemin değişimine sporcu ve antrenörler sebep olmuştur.

1 Yorum

“Taekwondonun Sistemi Neden Sürekli Değişiyor ?” için bir cevap

  1. Alpha.taekwondo dedi ki:

    Sizce yop chagi tekniğinden kurtulabilirmiyiz eskisi gibi dövüşe bilirmiyiz bu durum sıkıcı olmaya başladı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir