Düşmanınızı Tanıyın ! Dehidrasyon

Yarışma öncesi tartı gününde görmüşüzdür hızlı kilo vermek için çabalayan sporcuları. Hızlı kilo kaybı için birçok yöntem görmüşüzdür. Bazıları için  ‘Bu kadar da olmaz’ demişizdir. Poşet giyip koşanlar mı, battaniye altında bekleyenler mi, 3 gün aç kalanlar mı? daha neler neler.. Tabi bunların hepsini de yaptım. Hatta birçoğumuz bu yollardan geçtik. Peki doğru muydu ? Her ani kilo kaybı yaşadığımız maçlarda nasıl bir performans sergiledik ? Nasıl maçlar çıkardık ? Bu doğru değildi. Doğru yapmamış olabiliriz ama doğru olanı öğretebiliriz.

Öncelikle şunu çok iyi bilmeliyiz ki ani su kayıplarının vücut üzerinden ki birçok olumsuz etkisi var. Bunu sporculara kesinlikle uygulamamalıyız.

Öneri : Sporcu en az 1 ay önceden (mümkünse 2 ay) müsabakaya çıkacak kilosunda olmalı. Bu şekilde 1 veya 2 ay teknik ve taktik antrenmanı yapmalı. Bu şekilde daha yüksek performans sergileyecektir.

Gelelim ani sıvı kayıpları (Dehidrasyon) nelere sebep oluyor ;

  • Vücut ağırlığınızın % 10 ile % 15’ini kaybettiğinizde (70 kiloda 7 kilo kaybedersiniz) sadece su kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda kas kasılmasından sorumlu sodyum ve diğer mineralleri kaybedersiniz.
  • Kalp ve böbrek dahil olmak üzere, organların doğru çalışması engellersiniz.
  • Kalp, böyle yüksek bir sıvı kaybından sonra nabzı korumakta zorlanır ve yüksek tansiyona sebep olur. Bu kalp krizine yol açabilir.
  • Beyinin etrafında beyni yastıklama görevi yapan sıvı bulunur. Dehidrasyon ile bu sıvıda eksilme olabilir. Eğer bu sıvıda geri kazanım tam olmazsa başa alınan sert darbelerde bu sıvı yastıklama görevi görmez ve beyinde çok büyük hasarlar oluşur.

Dehidrasyon yaşayan sporculara örnek vermek gerekirsek;

    • Bu yılın Mart ayında Tayland da gerçekleşen Muay Thai şampiyonası için 3 kilo fazlası olan İskoç atlet Jordan Coe, 36 derece sıcaklıkta montla koşu yaparken hayatını kaybetti

Dehidrasyon yaşayan sporcular Jordan Coe

    • 1996 yılında Atlanta da düzenlenecek olimpiyatlar için hazırlanan Chung Se-hoon (Judo) 74 kg dan 65 kg düşmek için girdiği saunada kilo vermeye çalışırken ölü bulundu. Ölüm sebebi ise kalp krizi.
    • Son olarak bir kaç hafta önce MMA sporcusu Daniel Lima, kilosunu tuttura bilmek için 2 günde tam 7 kilo verdi. Düştüğü durumu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Lütfen hem kendiniz hem sporcularınız için kilo verme yolları dikkatli seçip uygulayın..

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir